5 Temmuz 2011 Salı

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1

KİTABIN ADI : Sakarya… Savaşanlar Anlatıyor

KİTABIN YAZARI:  Derleyen: Ö. Andaç Uğurlu
KİTABIN ÇEVİRMENİ:  -
KİTABIN YAYINEVİ : Örgün Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI : 2007
KİTABIN BASKI SAYISI : 1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 522 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ:  8/10 (Yanlış hece bölünmesinden ve yanlış dizgiden kaynaklanan basım hataları var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 10/10

YORUM: Sakarya Savaşı, Türk ulusunun ölüm kalım mücadelesinin 22 gün 22 gece süren en dramatik anlarından biridir. Kütahya ve Eskişehir savaşlarını kazanan Yunan karşısında ordunun tamamen ezilmesini önlemek isteyen başkomutan Mustafa Kemal Paşa, ordumuzun, Sakarya’nın doğusuna çekilmesi emrini verir.


Yunan zaferden emin, pek çok aklıselim sahibi kişinin uyarılarına aldırmadan müttefiklerini Ankara’da kokteyle davet edecek kadar kendinden geçmiş komutanlarıyla Türk ordusu üzerine yürür. “Düşmanı vatanın harimi ismetinde boğacağız” sözünü veren Mustafa Kemal Paşa bu büyük savaşta, kaburgaları kırık olmasına rağmen insanüstü komuta yeteneğiyle bir milleti ayağa kaldırır.


Sakarya Savaşı, Temmuz 1922’de başlayıp 1 Ekim 1922’de biten bir savaşlar dizisidir. Ayrıca geri planda Mustafa Kemal Paşa üzerine BMM’de oynanmak istenen oyunlar, Kendisine meclisin tüm yetkilerinin verildiği Başkomutanlık kanunun çıkarılışı, Tekalifi milliye kararları ile Ulusal Kurtuluş Tarihimizin en sıcak 3 ayının yaşandığı çok önemli bir devredir.


Kitapta, Sabahattin Selek’in, Mustafa Kemal’in, İsmet İnönü’nün, Kazım Özalp’ın, Asım Gündüz’ün, Fahrettin Altay’ın, Halide Edip Adıvar’ın ve Fahri Belen’in anı ve kitaplarından konu çerçevesinde yapılmış anılardan oluşturulan bir seçki yer alıyor.


Sadece okumayın, okutun ve çevrenize tavsiye edin derim…

2 yorum: