Ecevit’in Başbakanılığını yaptığı koalisyon hükümeti, 1 Temmuz 1974 tarihinde haşhaş ekimini serbest bıraktı. 20 Temmuz 1974 günü’de, Türk Silahlı Kuvvetleri, uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklarını kullanarak Kıbrıs’a çıktı.
ABD, Türkiye Cumhuriyeti’ne “Silah Ambargosu” uygulamaya kalkınca olan bitenleri Yıldırım Koç şu şekilde belgelemişti;
“Türkiye, dışişleri tarihimize onurlu birer sayfa olarak geçecek iki adım attı. Birincisi, Kıbrıs’tan çekilme baskılarının arttığı bir dönemde 13 Şubat 1975 günü Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin kurulmasıdır. İkincisi ise ABD ile Türkiye arasındaki askeri işbirliği anlaşmasının tek taraflı olarak feshedilmesidir. 21 Amerikan üssü ve tesisinin faaliyeti durduruldu ve bu tesisler Türk Silahlı kuvvetleri’nin tam denetim ve gözetimine devredildi.
Hürriyet Gazetesi’nin 26 Temmuz 1975 tarihli sayısının manşeti şöyleydi; “ÜSLERE EL KOYDUK” Hürriyet imzalı başyazıda da şunlar söyleniyordu:
‘Türkiye için artık Amerika yok... Bizim kiralık toprağımız yoktur. Önce ikili anlaşmaların sona erdiğini dünya bilmek zorundadır. Türkiye’deki tatlı Amerikan efsanesi kökünden yıkılmıştır. Amerika artık sevimsiz veya çirkin değil, üstelik hain hale gelmiştir... Kim ne derse desin; artık Türkiye için pek çok şey vardır, fakat Amerika yoktur... Dost Amerika, dünden itibaren yerine hain Amerika’ya tek etmiştir.’
ABD gerçek yüzünü o zaman gösterdi. İçimizdeki işbirlikçileri kullanarak, ülkemizde bir kardeş kavgasının ve kargaşanın zeminini yarattılar. Yıldırım Koç, olanları özetledikten sonra yazısına şöyle son veriyor;
“26 Aralık 1978 ile 11 Eylül 1979 tarihleri arasındaki olaylarda 869 vatandaş ve 29 güvenlik görevlisi öldürüldü. 3.633 kişi yaralandı.
Tüm bu gelişmelere bağlı olarak, CHP iktidardan düşürüldü. Süleyman Demirel’in başbakanlığındaki azınlık hükümeti kuruldu.
ABD ile Türkiye arasında savunma ve işbirliği anlaşması 29 Mart 1980 tarihinde imzalandı.
Ancak başbakan Demirel, bu anlaşmayı Meclis onayından geçiremediği için anlaşma yürürlüğe girmedi ve ABD, eliden alınmış olan üslerine kavuşamadı.
Aynı dönemde terör daha da tırmandırıldı. 12 Eylül 1979 ile 11 Eylül 1980 tarihleri arasında 2.677 vatandaş ve 135 güvenlik görevlisi öldürüldü ve 6.784 kişi yaralandı.
12 Eylül 1980 sonrasında ise tüm bu sorunlar çözüldü. 18 Kasım 1980 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla Türkiye ile ABD arasında dışişleri bakanları düzeyinde imzalanmış olan bu anlaşma onaylandı ve 1 Şubat 1981 tarihli Resmi Gazete’de de yayımlanarak yürürlüğe girdi. ABD, üslerine kavuştu. Tarihimizdeki onurlu bir sayfa da böylece yırtılıp atıldı” (Yıldırım Koç, “Türkiye’deki ABD üslerini kapatmıştık, Hatırlıyormusunuz? Jeopolitik Dergisi)
ABD’nin yeni planlarının hayata geçirmesi için Türk aydınlarını dize getirmesi ve AKP’yi iktidarda tutmaya devam etmesi gerekiyor.
ERGENEKON OPERASYONUNUN NEDEN YAPILDIĞINI HALA ANLAYAMADINIZ MI?
(Vural Savaş, Yüce Divan Dosyası syf 214-216)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder