23 Temmuz 2014 Çarşamba

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

 
KİTABIN ADI

Aforizmalar

KİTABIN YAZARI
Fredrich Nietzsche
KİTABIN ÇEVİRMENİ

KİTABIN YAYINEVİ
Tutku Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2012
KİTABIN BASKI SAYISI
1.Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
274  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Nietzsche’yi size uzun uzun anlatmama gerek yok. Edebiyat tutkunları için felsefenin doruklarında gezen ve bir yüzyıldır yaşamı ve yazdıkları hala tartışma konu olabilen bu üstadı tanımamak olmaz.

Yaşamı ve özellikle son yılları hastalıkları sebebiyle acılar içinde geçen Nietzsche’nin yazdıklarından derlenen aforizmalar bu değerli insanı tanımanın önemli yollarından birisi. Bugün yazdıklarından bir kısmına katılmayabilirsiniz ama zamanının çığır açan, düşünce zincirlerini zorlayan üslup ve anlatımı insanlara çok şey katmaya devam ediyor.

Kitabı ve yazdıklarını tek tek irdelemektense fikirlerinden kısa bir derlemeyi aşağıya alıyorum;

"Anladınız mı beni? Beni ben yapan, beni insanlığın geri kalanından ayıran, Hristiyan ahlâkının maskesini düşürmüş olmamdır. Hristiyan ahlakı -yalan isteminin en kötü niyetli biçimi- insanlığın gerçek Kirke'si; insanlığı harabeye çeviren Hristiyan ahlakı... Yaşamın temel içgüdülerini küçümseme öğretildi: Öyle ki, bedeni yok etmek için bir "ruh", bir "tin", yaratıldı sahte bir şekilde, yaşamın ön koşulunda, cinsellikte, pis bir şey barındırdığı öğretildi sürekli; öyle ki katı bencillikle, muvaffakıyet için son derece önemli olan şeyde kötülük ilkesi aranıyor..."

"Hristiyan ahlakının maskesinin düşürülmesi eşi benzeri olmayan bir olay, bir dönüm noktasıdır. Bunu halka açıklayan kişi, karşı konulamaz bir güç, bir yazgıdır. -İnsanlık tarihinini ikiye böler: kendinden önce yaşayanlar, kendisinden sonra yaşayanlar..."

"Yaptıklarımla bir sonuca vararak yargımı açıklıyorum; Hristiyanlığı lanetliyorum! Hristiyan kilisesinin karşısına, bir savcının şimdiye dek ortaya sürdüğü en büyük suçlamayı ifade ediyorum. Bana göre Hristiyanlık, yozlaşmanın en uç biçimidir ve algılanabilecek nihaî bir yozlaşmanın istemine sahiptir!"
"Hristiyanlık, eski kültürün mirasını bizden çaldı. Sonra da bizi, İslam kültürünün mirasından yoksun bıraktı. Temelde bize, Grek ve Roma'dan daha yakın olan ve doğrudan duyu ve zevkimize hitap eden İspanya'nın muhteşem Magribi kültürü ayaklar altında çiğnendi. Neden? Çünkü soyluydu, çünkü kökenlerini insanca içgüdülerden alıyordu..."

"Zayıf ve hasta yapılı olanlar yok olmalıdırlar.Bu, bizim insan sevgimizin ilk kuralıdır.Onlara bu konuda yardım edilmelidir. Bir günahtan daha zararlı ne olabilir? Zayıf ve hasta yapılı olanlar için bir anlayış: 'Hristiyanlık!'"

4 yorum:

  1. ders alırken okumuştum bu kitabı , anlaması zor fakat zevkli bir kitap ... o arada kitap çekilişim var beklerim http://cocugumlaeglenirken.blogspot.co.uk/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nihal hanım, yeni ziyaretçim olarak size sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

      Sil
    2. çok tesekkürler blogunuz keşfettiğim için ben de çok mutluyum

      Sil
  2. gfc normal bloga izleyici olmak :) sizin sağınızda olan izleyiciler kısmı

    YanıtlaSil