22 Nisan 2014 Salı

NİSAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 5


KİTABIN ADI
Amerigo –Tarihsel Bir Yanlışlığın Hikayesi (Amerigo –Die Geschlichte eines Historichen Irrtums)
KİTABIN YAZARI
Stefan Zweig
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Ogün Duman
KİTABIN YAYINEVİ
Can Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2011
KİTABIN BASKI SAYISI
  1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
99  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
9,5/10 (Dizgi hataları var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Çoğumuz tarih kitaplarından Amerika kıtasını Kristof Kolomb’un keşfettiğini okumuşuzdur ve öylece de biliriz. Ama bir kısmımız kıtaya neden Amerika dendiğini bilmeyiz. Belki çok azımızda bir başka kaşif olan Amerigo Vespucci’nin kıtaya kendi adını verdiğini sanırız.

Romanları dışında çok sayıda deneme ve biyografi kaleme alan Stefan Zweig, bu kısa ama o denli bilgi yüklü biyografisinde bilinenlerin çok ötesinde bir çok gerçeği ortaya çıkarıyor. İsterseniz bazı doğru bildiğimiz yanlışları hemen sayalım. 1) Kristof Kolomb, -Vikingleri saymazsak- Amerika kıtasına –o da hep adalara ayak bastı- ilk ayak basan olmasına rağmen o hiçbir zaman yeni bir kıta keşfettiğini anlamadı. Sürekli Hindistan yolunda Japon adalarına ayak bastığını zannetti. Ölümüne kadar da keşfinin değerini anlamadı. 2) Amerigo Vespucci bir kaşif değildi. Sadece serüven merakı nedeniyle keşif gemilerine binerek birkaç kez Amerika sahillerine gitti. Ama yazdığı birkaç mektup dışında gezilerini anlatan bir yazı bırakmadı. Toplam 32 sayfalık mektuplarında keşfedilen toprakların yeni bir dünya olduğundan bahsetti.

İşin püf noktası işte bu “yeni dünya” kelimesi. Tamamen kendisinin bilgisi dışında Latince –kendisi İtalyandı ve İtalyanca yazıyordu- basılan 4-6 sayfalık kısa bir broşürde bu gezi notları “Mundus novus” olarak yayınlanarak tüm Avrupa’ya yayıldı. Büyük bir heyecan dalgası ile bir anda adı en öne çıktı.

Ve 1507’de Vespucci’nin mektuplarını basan Waldseemüller adlı bir yayıncı, yeni dünyanın pekala Amerigo’nun isminden hareketle “Amerika” olarak adlandırılabileceğini dile getirdi. (Diğer bütün kıtaların isimlerinin dişil olmasından hareketle yaptığı çeviri sonucu) Bu yanlış adlandırma o kadar hızla yayıldı ki bir daha değiştirmek imkanı kalmadı.

İşte bu ilginç keşif serüveni bu küçük kitapta anlatılıyor. Tarih, coğrafya ve genel kültür bilgi açısından mutlaka alınması, okunması ve kitaplığınızda bulunması gereken mükemmel bir biyografi.


4 yorum:

  1. Merhaba Mehmet Bey, Nezaketinize teşekkür ederim. Yazınızla birlikte bilmediğim bir detayı öğrenmiş oldum.. Emeğimize sağlık... Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgi ve desteğinize candan teşekkürler. Saygılarımı sunuyorum.

      Sil
  2. Bir yanlış koca bir kıtanın ismi olmuş ne güzel

    YanıtlaSil