20 Mayıs 2015 Çarşamba

NİSAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 5


KİTABIN ADI
Sardalye Sokağı (Cannery Row)
KİTABIN YAZARI

John Steinbeck

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Ayşegül Çetin Tekçe
KİTABIN YAYINEVİ
Remzi Kitabevi
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
7. Baskı ( Orijinal ilk baskı 1945)
KİTABIN SAYFA SAYISI
184 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Steinbeck, dünya romanına damgasını vurmuş ve ABD kökenli yazarların en değerlilerinden birisidir. Edebiyatseverlerin, tamamını olmasa da mutlaka birkaç kitabını okuduğunu tahmin ediyorum.
Steinbeck okumaları çerçevesinde ilk kez 1945’de yayınladığı Sardalye Sokağı insan üzerine önde gelen kitaplarından birisi. Kaliforniya Monterey kasabasında Sardalye sokağı ve çevresindeki insanları anlatır. (Dikkatli okurlar Yukarı Mahalle romanının da Monterey’de geçtiğini hatırlayacaklar.)
Kaliforniya Salinas doğumlu yazarın Monterey’i bazı romanlarına mekan seçmesini yadırgayamayız. Araları yaklaşık 30 kilometre olan bu iki kasaba Los Angeles ile San Francisco büyük şehirleri arasında yer alır. Bu yörenin yazarın ilk yaşam dönemi açısından büyük bir belirleyiciliğe sahip olduğu muhakkak. Pek çok romanında deniz insanlarını ve balıkçıları anlatması, Monterey’i çok gözlemlediğine bir işaret kanımca.
Monterey, Sardalye sokağında Batı Biyoloji Laboratuvarı’nın çalışanı Doc romanın baş kahramanı. Çevresinde, laboratuara yakın boş arazide Mac, Hazel gibi serserilerin döşediği metruk  evi, Salaş Palas ile de ilişkileri var. Roman, kumarbazların, fahişelerin, ayyaşların, serserilerin, sanatçıların bileşimi aktörleri, uyanık bakkal Lee Chong gibi tiplemeleriyle de, gösterişsiz ama muhteşem bir yapıt olarak karşınızda.


2 yorum:

  1. Çocuk sayılacak bir yaşta okumuştum. Siz paylaşınca aklıma geldi. Çok severim Steinbeck'in eserlerini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yaş döneminde farklı değerler ışığında da okunabilecek bir yazardır Steinbeck.
      Sevgi ve en derin Saygılarımla.

      Sil