5 Aralık 2016 Pazartesi

KASIM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 8

 
KİTABIN ADI
Rosa Luxemburg (Her şeye rağmen tutkuyla yaşamak – im Lebensrauch, trotz alledem)
KİTABIN YAZARI

Annelies Laschitza

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Levent Bakaç
KİTABIN YAYINEVİ
Yordam Kitap
KİTABIN BASKI YILI
2010
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
475 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10

 
Rosa Luxemburg, ülkemizde sol kesimde ismi bilinen ama yaşama ve mücadeleleri hakkında çok az kişinin bilgisi olduğu, önemli bir sosyalist önderdir.

Pek çok yazısı ve eseri kısmen tercüme edilip yayınlanmışsa da yaşamının genel hatlarına ilişkin daha önce bu denli kapsamlı bir biyografi yayınlanmamıştı. Tamamen kendi çabası, bilgisi ve hitabet yeteneği ile kısa sürede Alman Sosyal Demokrat Parti içinde sivrilen, ancak kadınların seçilme hakkı bulunmadığından parlamentoya giremeyen Rosa, partinin giderek sağa yatması üzerine Bağımsız Sosyal Demokrat Parti kurucuları arasına giren ve fakat bu partinin de dünya savaşında yanlış politikalar üretmesi üzerine meşhur “Spartaküs Grubu”nu kurmuş, savaş ertesi devrim günlerinde Almanya’da oluşan –çok az kimsenin bildiği- Sovyet oluşumlarında aktif rol oynamışsa da, iktidarın, devrimi yok etmek için yoldaşı Karl Libknecht ile birlikte Rosa’yı barbarca öldürerek devrimci oluşuma son vermesinin keskin hikayesini satır satır okuyacaksınız.

Lenin’le doktrin konularında çokça çatışmışsa da onu her zaman takdir etmiş olan Rosa, Rusya’daki Sovyet devrimini coşkuyla selamlamış elinden gelen desteği vermiştir.

Bu, incecik yapılı ama muhteşem beyinli kadını, ölümünün 100. yılı yaklaşırken tanımak her ilericinin ve daha öncesi tüm kadınların görevi olduğunu düşünüyorum.



Annelies Laschitza (* 6. Februar 1934 in Leipzig) ist eine deutsche Historikerin.

Leben

Laschitza studierte und lehrte in der DDR, konzentrierte sich auf die deutsche Arbeiterbewegung vom Ausgang des 19. Jahrhunderts bis 1918. Sie wirkte mit an den "Gesammelten Werken" von Rosa Luxemburg, wobei sie unter anderem auch Liebknechts Witwe Sophie Liebknecht als Zeitzeugin befragen konnte. Im 4. Band der Werkausgabe erschien zum ersten Mal der Text  »Die russische Revolution«, ein Fragment aus dem Jahre 1918, das wegen kritischer Passagen Luxemburgs zur Oktoberrevolution bisher in der DDR nicht erscheinen durfte. Laschitza wurde 1971 zur Professorin berufen und war Beraterin des Luxemburg-Films von Margarethe von Trotta, der 1986 große Aufmerksamkeit erregte und im November 1986 auch in der DDR aufgeführt wurde.
1991/92 lehrte sie zeitweise an der Universität Bremen. Nach ihrer Emeritierung blieb sie wissenschaftlich aktiv und arbeitet an Ergänzungsbänden zur Luxemburg-Ausgabe – mit Texten, die entweder in der DDR nicht erscheinen konnten, oder erst jüngst in Archiven aufgefunden wurden bzw. aus dem Polnischen übersetzt werden. Im Jahr 2014 erschien Band 6. der Luxemburg Gesammelte Werke im Berliner Karl Dietz Verlag.
Laschitza gilt dementsprechend als eine der besten Kennerinnen des Leben und Werks von Rosa Luxemburg.
1966 wurde ihr in der DDR der Vaterländische Verdienstorden in Silber verliehen.

Eserleri

Monographien:
·         Im Lebensrausch, trotz alledem. Rosa Luxemburg. Eine Biographie, Berlin 1996.
·         Die Liebknechts - Karl und Sophie, Politik und Familie, Berlin 2007.
Aufsätze:
·         Rosa Luxemburg und Karl Liebknecht im Kampf gegen den drohenden Krieg 1911 bis 1913, in: Jahrbuch für Forschungen zur Geschichte der Arbeiterbewegung, Heft II/2014.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder