11 Haziran 2015 Perşembe

MAYIS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 3

 
KİTABIN ADI
Gazap Üzümleri (The Grapes of Wrath)
KİTABIN YAZARI

John Steinbeck

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Rasih Güran
KİTABIN YAYINEVİ
Remzi Kitabevi
KİTABIN BASKI YILI
1972 (Orijinal ilk baskı 1939)
KİTABIN BASKI SAYISI
5. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
687 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


John Steinbeck okumaları çerçevesinde 1970’li yıllarda ilk kez okuduğum ve üniversite yıllarında arkadaşlarımın bana hediye ettiği Gazap Üzümlerini tekrar okudum. Kitap, Steinbeck’in ülkemizde en tanınan ve kanımca en çok okunan kitabı. Steinbeck’in dünya görüşünü yansıtan ve bir anlamda düşün anlamında tamamlayan bu eser, Amerikan köylüsünün topraksız kalması, mevsimlik işçi çıkmazı, kapitalizmin ağır sömürüsü ve emekçilerin “Birlik-Mücadele-Dayanışma” çizgisinde evrimleşmesini anlatan destansı bir eder.
Oklahomalı Tom Joad, bir meyhane kavgasında birini öldürmüş, aldığı 7 yıl hapis cezasının 4 yılını tamamladıktan sonra tahliye edilince kasabasına dönmesiyle roman başlar. Romanın çok ilginç bir unsuru olan, İnsanı tanıdıkça kutsal kitaptan nefret eden ve dinsel söylemlere inanmayan eski papaz Casy ile karşılaşan Tom birlikte döndüğü evini boş bulur. Ailesini, taşındıkları amcasının evinde göç hazırlıklarında bulur. Kasabanın tüm arazileri borçlarını ödeyemeyen köylülerin elinden banka tarafından alınmış ve hepsi topraklarından sürülmektedir. Aile, herkes gibi çeşitli iş ilanlarının etkisinde Kaliforniya’ya göç edecektir.
Uzun yolculuk, zorlu, mücadeleli ve pek çok aile ferdinin değişik sebeplerle yitirilmesinden ardından Kaliforniya’da son bulsa da yaşam mücadelesi son derece ağırdır.
Sınıf mücadelesinin ön plana çıktığı romanın son sahnesinde ailenin kızı Rose of Sharon’un emzirme eylemi romanın müthiş vurucu gücünü simgeliyor.
Okumadıysanız hala bir şeyler eksik demektir.





2 yorum:

  1. Bankayı bir canavara benzetmesiyle güzel br tanım yapıyor yazar. Dahası insan olmadığı halde, istediğini insanlara yaptıran bu canavarın kurduğu sömürü düzen, bugün aynı hızıyla ve kurduğu düzenle insanlara acı çektirmeye ne yazık ki devam ediyor. Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapta, bahsedecek o kadar çok nokta var ki, yorum boyutlarını aşacak değerlendirmeler söz konusu olabilir. Kitabı evrensel kılan bahsettiğiniz büyük sınıfsal çelişkiler zaten.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil