14 Aralık 2015 Pazartesi

EYLÜL AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2


KİTABIN ADI
Dokuz Buçukta Bilardo (Billard um halb zehn)
KİTABIN YAZARI

Heinrich Böll

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Ayça Sabuncuoğlu
KİTABIN YAYINEVİ
Can Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2013  (Orijinal ilk yayın 1959)
KİTABIN BASKI SAYISI
2. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
309 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Savaştan (2.dünya savaşını kastediyorum) sonra Dr. Robert Fahmel, küçük bir Alman kasabasında “Statik Hesaplar Bürosu” sahibidir. Sadece bir sekreteri vardır. Gelen statik hesap dosyaları 3 farklı mühendise hesaplanmak üzere gönderilmekte ve hazırlanan nihai dosya sahibine iletilmektedir. Dr. Fahmel, her sabah 09.30’da sekreterine sadece kimler aradığında kendisine haber verileceğini belirten bir talimatla Prens Heinrich Oteli’ne giderek bilardo oynamaktadır.
Bir gün, sekreteri, listede adı olmayan birine Fahmel’in yerini bildirir...
Değerli yazar Böll bu kitabında Dr. Fahmel ve babasının ağzından savaşa dönemine ve öncesine geri dönüşler yaparak bir dönem romanı yazmış. Romanda iki (metafor kelimesini kullanmayı sevmiyorum) simge ile (manda-kuzu) dönemin ayrışmalarını betimlemiş. “Mandanın ilahi sırrını yiyenler” faşizme ayak uyduran ve destek olanları, “Tanrının kuzusu olanlar” antifaşist mücadele içinde olanları (Bu betim İncil’den esinlenmiş) anlatıyor.
Doğru veya yanlış olabilir ama kişisel görüşüm bir romanın kalitesini ve değerini vurgulayabilmek için benzerlerinin yazılmadığı/yazılamadığı ölçüsünü uyguladığımızda son derece özgün bir roman çıkıyor karşımıza.
Hala Heinrich Böll’ü tanımayanlar için son derece kaliteli bir roman olduğunu vurgulamalıyım. (Böll’ün en sevdiğim romanına daha sıra gelmedi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder