7 Ocak 2015 Çarşamba

KASIM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1

 
KİTABIN ADI

Kasım (Novembre)

KİTABIN YAZARI

Gustave Flaubert

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Elif Gökteke
KİTABIN YAYINEVİ
İthaki Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
97  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Gustave Flaubert belki sadece “Madam Bovary” dersek hemen herkesin aklına gelecek bir yazardır.
Realizm akımının öncüsü olan değerli yazar. 1836 yılında, 15 yaşındayken Trouville sahilinde tanıştığı, o sırada kendisinden 10 yaş büyük 26 yaşında evli bir kadın olan Elisa Schlésinger’e tutkulu bir aşkla bağlandı. Hayatı boyunca –mesafeli bir şekilde de olsa- ona aşık kaldı. Bu aşk yaşamında çok önemli etkiler, izler bıraktı. Bir delikanlının gönül eğitimi olarak nitelendirdiği bu aşk, Duygusal Eğitim’deki Marie Arnoux karakterinin ve Gönül ki Yetişmekte ve Bir Delikanlının Hikâyesi (Education Sentimentale; 1869) adlarıyla dilimize de çevrilmiş olan romandaki aşkın temel ilham kaynağı oldu. Flaubert bu dönemde yoğun bir şekilde yazdı. Bir Çılgının Hatıraları (1838), Smarh (1839) ve 1840 yılında yazmaya başlayıp 1842 yılında bitirdiği Kasım bu dönemin ürünleridir. Bu kısa romanı hakkında, büyük aşkı Louise Colet'ye yazdığı bir mektubunda (1846) şöyle diyor: "Kasım'a iyi kulak verdiysen, kim olduğumu belki de açıklayan ama söze dökülemeyecek bin türlü şeyi tahmin etmişsindir. Ama o yaşlar geçti. Bu yapıt gençliğimin kapanışı oldu." (Vikipedi)
Kasım, bir deneme havasında başlayıp devam eden, sonradan hikaye anlatımına bürünüp tekrar deneme gibi sonlanan bir eser. Kısa roman denilebilir mi bilmiyorum ama okumak keyifliydi.

7 yorum:

  1. Gustave Flaubert mahkemeye verilen bir yazar olarak edebiyat dünyasında ayrıca yerini alan bir yazar. "Ahlâka aykırı" damgalamayla, tutucu kesimin suçlamasına karşı uzun uzadıya verdiği savunması, tutucu kesime karşı sanatın ne demek olduğunu, bu sayede anlatma fırsatı bulmuştur. Zira bir romancının amacı okuyucularına ahlâk dersi vermek değil, duyguları net bir şekilde okuyucuya aktarabilmektir... Dolayısıyla Gustave Faubert okunması gereken bir yazar... Saygılarımla Mehmet Bey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edebiyat, edebiyatseverlerin güçlü ve bilgi dolu yorumlarıyla daha renkli oluyor. Katkınız için teşekkürler. Saygı ve sevgilerimle.

      Sil
  2. Bazı büyük romanlar -kanımca- hazır hissedildiği zaman okunmalı. "Aldım, okumalıyım" tarzında okunan pek çok kitap ya yarım bırakılıyor ya da sevilemiyor. "Ulysses"i okumak için yıllarca bekledim ve geçen sene okudum. Çok büyük bir keyif aldım. Çoğu klasikler böyledir, kendilerini zor sevdirirler. Umarım yeni kitabınızla Flaubert'i daha yakından tanırsınız.

    YanıtlaSil
  3. Kasım'ı lisedeyken okumuştum , şimdi konu hakkında hiç söz edebilecek durumda değilim , ancak inanıyorum ki yeniden okusam çok başka algılarla biter kitap...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplar değişik yaşlarda farklı algılar yaratıyor. Bazen daha çok seviyor bazen de bu kez fazla hoşlanmadığınızı düşünebiliyorsunuz.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  4. Madam bovary benim için müthiş bir kitapdi,zira bunu.alınacak listeme ekledim bu sene.blogunuzdan fazlaca yararlanmayi.hedefliyorum, alinacaklari yorumlariniza gore sececegim kitap eylemi,siz ve bir iki blog daha var.sizlerin goruslerine cok deger veriyor tarzlarimizi benzetiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınızdan utandım doğrusu. Ama kitaplarımla ve yorumlarımla faydalı olmak beni fazlasıyla memnun etti. En derin teşekkür ve saygılarımı sunuyorum.

      Sil