18 Şubat 2015 Çarşamba

ARALIK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 3

 

KİTABIN ADI
Ortaçağ – Barbarlar, Hıristiyanlar, Müslümanlar (İl Mediovo, Barbari, Cristiani, Musulmani)
KİTABIN YAZARI

Editör: Umberto Eco

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Lale Tonguç
KİTABIN YAYINEVİ
Alfa Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
906  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Umberto Eco, editörlüğü yaptığı dev bir eserle karşınızda. Ortaçağ konusunda bir uzman olan Eco, pek çok saygın tarihçinin konuların alt başlıklarında yazdıkları ve sonuçta bir bütünsellik taşıyan eserin ilk cildi ile insanlığın ortaçağına ışık tutuyor. Okuduğunuzda, yıllarca bize anlatılanın aksine, Ortaçağ’ın karanlık ve durgun yıllar olmadığı, aksine insanlığının gelecekte yaratacağı muhteşem Çağdaş dünya için bir koza dönemi olduğunu anlatıyor. Eco hayranları ile tarihçiler için bulunmaz değerde bir kaynak.
Dünya kamuoyunun gündemine Gülün Adı ve Foucault Sarkacı ile giren Umberto Eco'nun romanlarında ortaçağa sık sık yer verdiği biliniyor. Fakat ortaçağ üzerine sahip olduğu geniş bilgiyi kurgudan öteye taşıyan Eco bu sefer karşımıza ortaçağ tarihi uzmanı ve ansiklopedi yazarı olarak çıkıyor. Umberto Eco'nun danışmanlığında hazırlanan ve toplam dört ciltten oluşan Ortaçağ Ansiklopedisi'nin ilk cildi, "Babarlar, Hıristiyanlar, Müslümanlar" adıyla Alfa Yayınları tarafından yayımlandı.

Umberto Eco bu kitapta, farklı disiplinlerde ortaçağ üzerine uzmanlaşmış isimlerle işbirliği yaparak; okuyucusunu sanat, tarih, edebiyat, müzik, felsefe, bilim ve teknik gibi başlıklar altında Avrupa uygarlığının söz konusu dönemdeki hikayesine doğru yolculuğa çıkarıyor. Kitap, Umberto Eco'nun ortaçağın ne olduğunu ya da kendi deyişiyle öncelikle ne olmadığını anlatan giriş yazısıyla başlıyor ve böylelikle kitaptan nasıl yararlanılması gerektiğinin ipuçlarını veriyor. Bu yazıda ortaçağın başlangıç ve bitim tarihlerini de tartışan Eco, dönemin yaygın kabuller (476-1492 yılları) itibarıyla en az 1016 yılı kapsadığını belirtiyor. Girişi izleyen bölümler klasik ansiklopedi formatında düzenlenmiş değil. 'Tarih' başlıklı ilk ana bölümde Laura Barletta'nın 'Giriş' başlıklı yazısını Filippo Carla, Paquale Rosafio, Massimo Pontesilli gibi önemli yazarların dönem anlatımları izliyor. 

İkinci ana bölüm olan 'Ekonomi ve Toplum'da kentler, ekonomi modelleri, ormanlar, evcil ve yabani hayvanlar, imalat ve loncalar, ticaret ve ulaşım yolları, limanlar, para, aristokrasiler, yoksullar, hacılar, yardım sistemi, din, savaş ve toplum, kadınlar, gündelik hayat ayrı bölümler halinde farklı yazarlar tarafından ele alınıyor. Üçüncü ana bölüm, Umberto Eco'nun giriş yazısıyla başlayan 'Felsefe', dördüncü ana bölüm 'Bilim ve Teknik', beşinci ana bölüm olan 'Edebiyat ve Tiyatro' kapsamlı biçimde işleniyor. 

Bunu; kentleri, mimariyi ve plastik sanatları da kapsayan 'Görsel Sanatlar' ve dansın dahil edildiği 'Müzik' izliyor. 

"Ortaçağ Roma İmparatorluğu'nun dağılma döneminde başlayıp, tutkal görevi gören Hıristiyanlığın yardımıyla, Latin kültürünü, imparatorluğu yavaş yavaş istila eden halkların kültürüyle birleştirerek; uluslarıyla, konuşmaya devam ettiğimiz dilleriyle ve değişimlerden ve devrimlerden sonra bile olsa bizim olmaya devam eden kurumlarıyla günümüzde Avrupa dediğimiz yere hayat veren dönemdir" diyen

Eco'nun okuyucusuyla söyleşircesine tutturduğu dili ve üslubu Leyla Tonguç Basmacı'nın çevirisiyle Ortaçağ'ı hem önemli bir başvuru
(Tanıtım Bülteninden)”
Kitap hakkında ilginç bir makale okumak isterseniz;
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kitap/56671/Umberto_Eco_nun_onculugunde__Ortacag_.html


2 yorum:

  1. aslında bu tür sosyal içerikli kitapları daha çok okumak gerekiyor..son zamanlarda insanlığın böyle düşünce adamlarının değerli bilgilerine ihtiyacı var,kanımca..elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlık tarihinin gelişimini bilmek açısından çok önemli bir kitap. Umarım çok okuyanı olur.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil