KİTABIN ADI
|
Bizans’ın
Damak Tadı (Tastes of Byzantium)
|
KİTABIN YAZARI
|
Andrew Dalby
|
KİTABIN ÇEVİRMENİ
|
Ali Özdamar
|
KİTABIN YAYINEVİ
|
Alfa Tarih
|
KİTABIN BASKI YILI
|
2014
|
KİTABIN BASKI SAYISI
|
1. Baskı
|
KİTABIN SAYFA SAYISI
|
264 syf
|
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
|
10/10
|
KİTABIN YAZIM-DİL
KALİTESİ
|
10/10
|
KİTABIN
EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
|
10/10
|
Tarih genelinde “Bizans” özel olarak ilgilendiğim
dallardan birisi. Buna bir de her tarih kitabında rastlayamayacağınız,
tamamen özel araştırma konusu dallardan birisi eklenince benim için mutlaka
alınması gereken kitaplar arasına giren bu kitabın, tarih severleri, Bizans tarih
meraklılarının ve “Damak Tadı” ve “Gurme” olanların mutlaka edinmesi gereken
bir kitap olduğunu söylemeliyim.
“Kentin tatları, kokuları”, “Konstantinopolis’in
yiyecekleri ve çarşıları”, “Su, şarap, keşişler ve Gezginler”, “Besin
Kategorileri” ve “Beslenme Takvimi” gibi çok ilginç konuların da aralarında
bulunduğu ilginç konular meraklısını bekliyor.
Bizans Ordu’sunda askerin temel gıdası olan “Paximida”(Peksimet)
gibi ilginç yiyeceklerle karşılaşmak okurların ufkuna açmaya aday….
|
Andrew Dalby (born 1947 in Liverpool) is an English linguist, translator and historian who has written
articles and several books on a wide range of topics including food history, language, and Classical texts.
Dalby studied Latin, French and Greek at
the Bristol Grammar
School and University of
Cambridge. Here he also studiedRomance languages and linguistics, earning a bachelor's degree in 1970.
Dalby
worked for fifteen years at Cambridge
University Library, eventually specialising in Southern Asia. He
gained familiarity with some other languages because of his work there, where
he had to work with foreign serials and afterwards with South Asia and
Southeast Asian materials. He also wrote articles on multilingual topics linked with the library and
its collections.
Works
·
1993: South
East Asia: a guide to reference material
·
1995: Siren
Feasts: a history of food and gastronomy in Greece
·
1996: The
Classical Cookbook
·
1998: Cato:
On Farming (translation
and commentary)
·
1998: Dictionary of Languages
·
1998: Guide to World Language Dictionaries
·
2000: Empire
of Pleasures: Luxury and Indulgence in the Roman World
·
2000: Dangerous
Tastes: the story of spices
·
2002: Language
in Danger; The Loss of Linguistic Diversity and the Threat to Our
Future Columbia University
329 pages
·
2003: Flavours
of Byzantium
·
2003: Food in the ancient world from A to Z
·
2005: Bacchus:
a biography
·
2005: Venus:
a biography
·
2006: Rediscovering Homer
·
2009: The World and
Wikipedia
·
2009: Cheese: a global
history
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder