21 Nisan 2016 Perşembe

CATTEDRALE di SAN MARTİNO (DUOMO di LUCCA)

Lucca şehrinin “Duomo”su, yani merkez katedrali bir Katolik katedrali olup yapımına 1063 yılında Piskopos Anselm tarafından başlanmış.
Özgün yapısında büyük apsisler ve uzun sütunlar ön plana alınmış. Nef'in (Kilisede Apsisde dik doğrultuda, birbirlerinden sütun ya da ayak dizileriyle ayrılmış, uzunlamasına mekanların her biri) (yapımına 1204 yılında Guido Bigarelli of Como tarafından başlanmışsa da 14. Yüzyılda Gotik tarzda yeniden inşasına girişilmiş ve üç muhteşem kemerli geniş bir revak oluşturularak, galeriler heykellerle süslenmiş.
Nef içinde sekizgen bir şapel oluşturulmuş.  Şapel’de, İsa’nın colobium (COLOBİUM a. (lat. söze). Antik. Romalı zanaatçıların giydiği kolsuz ya da çok kısa kollu tunik. ) giymiş olarak gösterildiği heykel Rönesans döneminin Lucca’lı meşhur heykeltrraş Matteo Civitali tarafından 1484’de yapılmış. Katedralde ayrıca Domenico Ghirlandaio’nun “Madonna ve çocuk, Azizler  Peter, Clement, Paul ve Sebastian ile birlikte” Federico Zuccari’nin “Adoration of the Magi” (Bebek İsa’ya sunum), Jacoppo Tintoretto’nun “Son Yemek” ve Fra Bartelomeo’nun “Madonna ve çocuk” eserleri de yer alıyor.
Cephede (bir üstteki resim) yer alan tüm sütunların birbirinden farklı olması konusunda anlatılan efsane ise şöyle: Katedralin süslenmesi için tüm Lucca sakinleri arasında yarışma açılır. Her sanatçı bir sütun yapar, ancak tüm eserler alınarak hepsinin kullanılmasına karar verilir.


 Sütunlu girişte yer alan Labirent çizimi için ise anlatılan şudur;
(Resim internetten alınmıştır)
Bu labirent simgesinin 12. veya 13. Yüzyıllarda eklendiği söyleniyor.  (“Chartres Labirenti” olarak adlandırılıyor.) Hemen yanında yer alan yazıda, Antik Yunan efsanelerinde geçen Dedalus tarafından Girit’te yapılan labirente atıfta bulunuluyor: “Bu, Girit’te Dedalus tarafından yapılan labirettir. Buraya giren kaybolur. Theseus, Ariadne’nin yardımıyla kurtulmuştur. (HIC QUEM CRETICUS EDIT. DAEDALUS EST LABERINTHUS . DE QUO NULLUS VADERE . QUIVIT QUI FUIT INTUS . NI THESEUS GRATIS ADRIANE . STAMINE JUTUS)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder