Kuşkusuz, Makedonya gezimizin en önemli ziyaret noktalarından birisi, Mustafa Kemal’in askerlik kariyerine ilk adımlarını attığı Manastır Askeri İdadisi idi. Buraya ulaşabilmek için gezi rotamızı sonuna kadar zorlayarak Ohrid gezimizi erteleyerek ulaştık. Manastır (Bitola) şehrine girdiğimizde herhangi bir yön levhası bulmak zor olduğundan ya sorarak ya da şansımızı zorlayarak askeri idadiyi bulacaktık. Bir süre yol seçeneklerini tercih ederek ve tamamen içimizin sesine uyarak yol aldık. Tam artık sormak gerekir diye düşünürken, yapının eskiliği dikkatimi çekti ve ulaştığımızı anladık. Türkçe bilmeyen bir Makedon’dan “Atatürk” teyidini aldıktan sonra aracımızı arka bahçeye park ederek binaya yöneldik.
Yüzyılı aşan yaşıyla bina dış görünümünde heybetini koruyor. Giriş kapısında Atatürk ile ilgili hoş bir tabela bulunuyor. Bina içine girildiğinde üst kata iki yandan çıkan bir merdiven bulunuyor. Giriş katta tam karşıya gelen kapıdan binanın avlusuna giriliyor. Mustafa Kemal’in bir zamanlar günlük içtimalarda sayısız kere bulunduğu avlu, vaktiyle yaşadığı sonsuz mutluluğu tekrar tekrar paylaşmak istercesine canlı.
Mustafa Kemal’in, binanın hangi odasında kaldığı ve derslere nerede girdiği bilinmiyor. Ancak üst kata çıkıldığında ön cepheye göre sağda kalan bölüm “Atatürk Müzesi”ne ayrılmış.
Bölümde çok sayıda görsel eser var. Duvarlarda sayısız tablo ve resim var. Odada, Mustafa Kemal’e ait heykel ve büstler askeri kıyafetler var. Salon kısmında, Genel Kurmay Başkanlığı’nın 2005 yılında yaptırdığı ve seslendirmesi Rutkay Aziz’e ait olan yaklaşık 10 dakikalık bir cd kaydı sürekli dönüyor. Kayıt oldukça etkileyici ve duygulandırıcı. Vatan topraklarından uzakta böyle bir görsel şölen insanı etkiliyor.
Salonda bir de anı defteri var. Mutlaka görmeniz ve okumanız dileğiyle.
Atatürk'ümüze bizden daha fazla itibar eden Manastır İdadisinin yöneticilerini kutluyorum.
YanıtlaSil