24 Nisan 2012 Salı

ŞUBAT AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 9

KİTABIN ADI : Anadolu’dan Filistin’e Türklerle Omuz Omuza

KİTABIN YAZARI : Hans Guhr
KİTABIN ÇEVİRMENİ:  Eşref Özbilen
KİTABIN YAYINEVİ : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
KİTABIN BASKI YILI : 2007
KİTABIN BASKI SAYISI : 1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 255 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 10/10

YORUM:
Osmanlı’nın belli tarihi sebep ve koşullarla karıştığı 1. Dünya Savaşı, devletin kalan son takatinin tükendiği, neredeyse tüm sınırların savaş cephesi olduğu bir ortam yaratır. Osmanlı Devletinin müttefik olduğu Almanya’dan alabildiği askeri yardımın bir kısmı da bilindiği gibi teknik askeri yardımdır. Özellikle tenkil sınıflardaki uzman asker açığı Alman askeri ve subayının Osmanlı üniformasıyla savaştırılarak sağlanır.
Alman subayları, Türk cephelerine birer rütbe terfi alarak getirilirler. Bu durum zaman zaman Türk komuta kademesinde sorun yaratır. Mustafa Kemal’de, gelen Alman subaylarına soğuk bakanlardadır.
Gelen Alman subayları tüm cephelere dağıtılırlar.
Anıların sahibi Hans Guhr’da Haziran 1916’dan Şubat 1919’a uzanan anılarında Türk cephesindeki anılarını yazıyor. İstanbul’da başlayan Türkiye hayatı, önce Doğu cephesinde, izin sonrası da Filistin cephesindeki yaşadıklarından oluşuyor. Özellikle Filistin cephesinde savaşın doğrudan içinde olan yazar, bütün büyük muharebelerde Türklerle omuz omuza çarpışırken Türk insanını yakından tanıyor.
1937 yılında, Nazilerin en azgın döneminde kaleme aldığı anılarında Türk sevgisi derinden hissediliyor. Bir yabancının gözüyle savaşlar umarım ilginizi çeker.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder