10 Eylül 2014 Çarşamba

TÜM DÜNYA ÖN-TÜRKÇE ÖĞRENECEKTİR


ÇORUM HİTİTOLOJİ KONGRESİ Başkanı, DTCF hocalarından Prof.Dr. Aygül Süel’e kongre Münasebetiyle sorulmuş olan sorulardan ilgimizi çeken bazı noktalar değinmek istedik:

SORU 1 : Hitit uygarlığının bizim için önemi nedir?
CEVAP 1. Rahmetli Ord.prof. E. Akurgal, Anadolu Kültür Tarihi kitabında

· Hititler Kurgan halkıdır diye yazmıştır.

Kurgan esas yazılış şekliyle QURGAN , Oq-Uruqun’un sıkışmasında oluşmuştur OQ(halkı) Uruqun (mezar), Oq mezarı demektir.

· Ön-Atalar iki grup Türk halkından oluşur ON(hun)lar ve OQlar.

· Ön-Atalar,Ön-Türklerin Orta Asya’dan göçlerini Prof.A. Erzen ,Urartular adlı kitabında 13.000 olarak vermiştir.

Bu durumda

· Anadolu’nun Dip Kültürü Ön-Türklere ait oluyor

Hititlerin kökeni konusunda özel bir araştırma yapmamış olmamıza rağmen, Hitit Kültürüyle ilk karşılaşmada

· Hattuşaş ve Hattuşil gibi iki kelimenin Ön-Türkçe olduğunu farketmiştik. Bir öteki öğe Hititleri bir kere daha Orta Asya’ya bağlar

· Hitit arşivinde “KBOIII” künyeli tablette şunlar okunur :
                                                        (Alevîler kadın/erkek dönerlerken)

·        Onlar kralın arkasında ayakta dururlar

· Kırmızılar giyinirler

· Müzik başladığında dönmeye başlarlar….

· Alevî ve Mevlevî dervişlerinin karakteristiği ortadadır.

· Giysilerin kırmızı oluşu ateş kültünü sembolize etmektedir : halkına iyi hizmet etmiş olan BUĞ(bey)un “kurultay sonucu” vücudunun ateşe verilmesiyle ruhu Tanrıya uçar ; Kırmızı giysi bu kavramı ifade eder

Ön-Türk söylence biliminde ,

· Gökten geliş, döne döne olur.... İşte Dönmeyi ilham eden UÇ damgası.. Halk arasında yanar/ döner, ya da çark-ı Felek denir. El işlemelerinde çok kullanılır.
Hitit uygarlığın önemi kökeninde ÖnTürk kültürü olması, dolayısıyla Hititlerin ÖnTürk kültürü zemininden hareketle yeni bir Türk Kültürü sentez vermiş olmalarıdır.

SORU 2.Gerek Aygül hanım, gerekse Yaşar bey çok da bilimsel olmayan bir hamleyle Hitit uygarlığını savunmaya giriştiler. “Mısır’ın coğrafi koşullarıyla, Anadolu’nun coğrafi koşulları...”

“Bu açıklama yeterli değil,” diye kestim sözlerini. “Başka bir açıklaması olması gerek.”

Cevap Aygül hanımdan geldi: “Bir çok tablet çıktı ve hemen hepsini çözdük. Hala da bekleyen bir yığın tablet var. Ağır da olsa hepsi çözülüyor ve o döneme ait altın değerinde bilgiler ediniyoruz.

CEVAP 2: Hitit tabletleri gerçekten çözülmüş müdür ?

· Anadolu’da Mısır’a giden Ön-Türk damgalarından oluşan 34 damgalı bir alfabe vardır. Ondan hiç söz edilmez ; Bu belkide Hiyerogliflerin çok emin olunmayan çözümünü gözden kaçırmak için olabilir.

· Sayın Aygül hanım “ ağır da olsa çözülüyor diyerek bu konuda bir tür zorluğu dile getirmiş oluyor Kâzım Mirşan 180 Kartuşu Ön-Türkçe olarak çözmüştür.
SORU 3.Anadolu topraklarında yetişen her uygarlık, bizim uygarlığımızdır. Biliyorsunuz, Alparslan 1071’de Malazgirt savaşıyla bu topraklara girmesiyle Türklerin Anadolu’ya geldiği iddia edilir. Oysa ondan yüz yıllar önce zaten bu topraklardaydılar.
CEVAP 3. Prof.A.Erzen, Doğu Anadolu’da ekibiyle yaptığı 30 yıllık çalışma sonucu Orta Asya’dan göçlerin 13.000’lerde başladığını ortaya çıkarmıştır (Doğu Anadolu ve Urartular TTK 1984 Ank.)

Batıdan Balkanlardan giriş M.Ö 6.000’dir. Ön-Türkler Balkanlardan girip İstanbul’da Fikirtepe’ye yerleşmişlerdir (Prof.Alpay Pasinli, İstanbul Archeological Museum, A. Turizm y. 1998 ist).

Yukarda açıkladığımız gibi Dip Kültür Ön-Türklere ait olunca , sonradan gelenler bu kültür üzerine oturmuşlar bir çeşitleme , belki de bir sentez vermişlerdir.

Hitit Uygarlığı bizim uygarlığımızdır.

Her ne kadar E. Akurgal Almanların kökenini Hititlere bağlamak istemiş ve Hititlerde bulunan bazı kelimelerin Almanlarda da olduğunu ileri sürmüşse de … Almanlarda olan Hititçe kelimelerin ki ,pek çoğunun Ön-Türkçe olması gerekir
OQ-URUQ = Krieg !.. vb...

SORU 4.Bu arada Aygül hanım, doçentliğini bekleyen genç ve uzun bayan bir arkeologla konuşurken, en çok dikkatimi çeken yakınması şu oldu: “Bu çocuklar arkeoloji bölümünü seçtikleri anda, dünyanın en zor, en itina isteyen, en müşkülpesent mesleğini seçtiklerini bilmiyorlar.

CEVAP 4 Tüm dünya Ön-Türkçe öğrenecektir.:

Ön-Türk uygarlığını yazısı ve diliyle ortaya çıkmış olması üzerine – her ne kadar hâlâ Batı Merkezli ,”nalıncı keseri tipi” tarih öğretiliyorsa da ortaya çıkmış olan büyük bir gerçek vardır :

· Yakın ve uzak Batı , uzak doğu araştırmacıları bir türlü belirli bir çizginin aşağısına inememektedirler ; Çünkü, araştırmaları, gerekirse ancak yaşayan Türkçeler çerçevesinde kalmaktadır.

· Tarih ve Arkeoloji araştırmalarında önce her biri çok zengin Bilgi verebilecek olan 39 Orta Asya Türkçelerinden birini, aslında dört, beşini bilmek gereklidir.

· Bu Türkçelerle Tarih öncesine kadar inen ve M.Ö 14binde ortaya çıkan Ön-Türkçeyle temasa geçmek gerekir.

· Kulakla , yakıştırma ile yapılan ve tesadüfen doğru olabilen sonuçların bilim dışı olduğunu hatırdan çıkarmamak gerekir.

· Asya Türkçelerini bimeyen bazı araştırmacılar bazı hallerde “istidlâl” , Tümdengelim yoluyla bazı noktalara tesadüfen erişebilmektedirler.

Günümüzde Tarih ve Arkeoloji alanında tarihin derinliklerinden inebilen yayınlar yapılmıştır . Bu yayın sahiplerine sorulacak tek soru vardır : Orta Asya Türkçelerinden kaçını biliyorsunuz…Ve devamında Ön-Türkçe konusunda bilginiz var mı?

Mutsuzlukla bildiriyoruz ki, Ön-Türklerden söz ettiğimizde bu ,Orta Asya Türkçelerini bilmeden kitaplar yazmış olan fakat, isimleri büyük olan kişilere inanılmaktadır.

Bugün Arkeolog olmak isteyenler, pek çok noktalara erişmeyi nispeten kolaylaştıracak olan Kazakça ile başlayabilirler. Ama, kuzeyde adetâ buzdolabında saflığını korumuş olan Yakutça pek çok Türkçenin kökeni verebilecektir. Gene, eski ya da fazla karışmamış olan Kırgızca bilinmesi gereken Türkçelerin başında gelir. Yapılacak iş herkesin ayrı bir Türkçe seçmesidir.

Bir kere daha ÇORUM HİTİTOLOJİ KONGRESİ katılanları Sayın başkan Prof.Dr. Aygül Süel’in şahsında saygıyla selâmlıyoruz.Bu kongreyle Dip kültürdeki Ön-Türk , Ön-Ata kültürünün su yüzüne çıkmasını bekliyoruz.

Halûk Tarcan (CNRS-Paris)



2 yorum:

  1. Merhaba Mehmet Bey,

    Bu yazınızı ve dolayısıyla Sn. Haluk TARCAN Hocamızı okurken TÜRK vatandaşı olarak ne gururlanıyorum. Bir o kadar da içim sızlıyor desem yalan olmayacak. Zira Sn. Hocamızın da ifade ettiği gibi bilimden uzak yazanlar, çizenler bol miktarda.. Aygül Hocamıza katkılarından dolayı en derin saygılar. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu değerli bilgileri öğreniyor ve gururu hep birlikte taşıyoruz. Atatürk'ün tarihe verdiği önemin sonuçlarını elde etmek ve ulus tarihimizin ne denli eski ve görkemli olduğunu bilmek büyük mutluluk.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil